Smidt ud af Vestsahara

121 udviste personer klager til FN over Marokko

I løbet af 2016 og 2017 smed de marokkanske myndigheder et stort antal journalister, politikere og menneskerettighedsforkæmpere ud af det besatte Vestsahara. 121 af dem har netop sendt en samlet klage til FN.
09. april 2018

I kategori

I kategori:

I løbet af 2016 og 2017 smed de marokkanske myndigheder et stort antal journalister, politikere og menneskerettighedsforkæmpere ud af det besatte Vestsahara. 121 af dem har netop sendt en samlet klage til FN over, at de enten er blevet nægtet indrejse til Vestsahara eller er blevet deporteret kort tid efter, de er rejst ind i landet og har fået kontakt med saharawier, der arbejder imod den marokkanske besættelse.

De 121 personer har enten rejst enkeltvis eller i grupper på op til seks personer. I rapporten er hver enkelt person eller gruppes oplevelser beskrevet. Situationerne er forskellige, men alle beskriver, at de er blevet omringet af politi eller militær, der har optrådt med større eller mindre grad af fjendtlighed og truende adfærd.

De er blevet tvunget ind i busser eller biler og mod deres vilje blevet transporteret til Agadir i Marokko. Andre er blevet stoppet ved checkpoints på vej mod Vestsahara fra Marokko og tvunget til at vende om.

Nogle beretter, at politiet holdt dem under observation indtil de var i stand til at forlade Marokko.

Nogle fortæller, at de er blevet antastet af civilklædte personer, sandsynligvis politibetjente, men de nægtede at identificere sig.

Nogle blev transporteret til en politistation og tilbageholdt i op til 5 timer, mens de blev nægtet tilladelse til at kontakte deres ambassader og bruge mobiltelefon. Flere oplevede at billeder på deres kameraer blev ødelagt.

To personer oplevede at blive afhentet, mens de holdt møde med saharawier i et privat hjem.

De fleste af de afviste/udviste er fra Norge, men også repræsentanter fra andre europæiske lande – herunder Danmark – og fra USA og Canada blev smidt ud af landet.

Kernen i klagen til FN er ikke, at grupper og enkeltpersoner er blevet udvist, men at det er umuligt for journalister at rejse ind i landet for at rapportere fra besættelsesområdet og umuligt for menneskerettighedsaktivister af skaffe sig førstehåndskendskab til forholdene, samtidig med at FNs fredsbevarende styrke i landet, MINURSO, ikke har tilladelse til at påtale menneskerettighedskrænkelser i landet, selv om de sker lige for øjnene af dem.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev