Vindenergi i Afrikas sidste koloni:

ABB skal bygge infrastruktur til vindmøllepark i Vestsahara

Det Svensk-schweiziske teknologiselskab ABB, der har afdelinger flere steder i Danmark, skal bygge infrastruktur til et vindmølleprojekt i det besatte Vestsahara.
26. november 2018

I kategori

I kategori:

Det multinationale teknologiselskab ABB har skrevet under på en kontrakt på at bygge en transformerstation og infrastrukturen, der skal forbinde en ny vindmøllepark nær Boujdour i det besatte Vestsahara, med kolonimagten Marokkos elnet, skriver Western Sahara Ressource Watch (WSRW).

I en pressemeddelelse fra sidste år, skrev ABB ellers, at transformerstationen skulle ligge i ”Sydmarokko”, en betegnelse der ofte bruges af Marokko om kolonien Vestsahara. ABB præciserede ikke dengang hvor stationen skulle ligge.

ABB er et multinationalt selskab med hovedsæde i Schweiz. Firmaets administrerende direktør i Danmark, Claus Madsen, er desuden formand for Danmarks største ledelseshus Center for Ledelse (CFL) og DI Energi, branchefællesskabet i Dansk industri for energivirksomheder. ABB har desuden afdelinger flere steder i Danmark.

Lover at overholde menneskerettighederne
ABB skriver på sin hjemmeside, at firmaet arbejder ud fra ”de højeste etiske og integritetsmæssige standarder”.

I sin Sustainability rapport fra sidste år, pointerer ABB, at både firmaet selv og firmaets underleverandører skal overholde FN’s Menneskerettighedskonvention og FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv. I sin Code of Conduct, skriver ABB desuden at man respekterer at man har et bredere socialt og lovmæssigt ansvar.  

Men med projektet bryder ABB international lov og det danske folketings anbefalinger.

Al handel med eller udnyttelse af resurser fra besatte områder som Vestsahara er ulovligt ifølge FN’s konventioner, uden at landets folk godkender det. Og i 2016 stemte alle folketingets partier for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med Vestsahara.

Vestsaharas folk er ifølge WSRW imod ABB’s vindmølleprojekt, ligesom de er imod andre projekter der udnytter deres naturresurser.

Holder konflikt i gang
Investeringer i Vestsahara, er med til at gøre en politisk løsning af en af verdens mest langstrakte konflikter noget nær umulig. Blandt andet ved at gøre Marokko delvis afhængig af eksempelvis vindenergi fra Vestsahara, og ved at være med til at legitimere Marokkos kolonisering af landet.

Vestsahara har været besat at Marokko siden 1975, selvom over 100 FN-resolutioner giver landets folk ret til selvstændighed, og selvom en dom fra den Internationale Domstol klart afviser Marokkos krav på Vestsahara.

Tidligere har den danske afdeling af Siemens, Siemens Wind Power, der er baseret i Brande, leveret vindmøller bygget i Jylland til Vestsahara, og Vestsas har budt på lignende vindmølleprojekter i Vestsahara.