Aktivist fra Vestsahara

Aminatou Haidar får alternativ Nobelpris

Den 4. december får Aminatou Haidar, den verdenskendte menneskerettighedsaktivist fra Vestsahara, en af de fire ’alternative Nobelpriser”, der i virkeligheden hedder Right Livelihood Award. En af de andre prismodtagere er klimaaktivisten Greta Thunberg.
04. december 2019

I kategori

I kategori:

Den 53-årige Aminatou Haidar bliver ofte omtalt som ’sahrawiernes Gandhi’. Hun var fængslet første gang i 1987-91, fordi hun protesterede mod Marokkos besættelse af Vestsahara, og ville gøre en FN-delegation opmærksom på sahrawiernes utilfredshed.  Under fængslingen i en mørklagt celle, tog hendes syn skade.

 I 2009 sultestrejkede hun i over en måned i lufthavnen i Lanzarote, fordi hun ikke ville skrive ’marokkansk’ i feltet nationalitet, da hun skulle tilbage til El Aaiún, efter at have været rejst ud for at modtage en international pris. Hun var så tæt på at dø af sultestrejken, at flere kendte personer intervenerede for at hun kunne rejse hjem. Blandt andet kontaktede Hilary Clinton den marokkanske udenrigsminister, Taieb Fassi Fihri for at sikre, at Haidar kunne vende hjem. Det lykkedes.

The Right Livelihood Award begrunder valget af hende som prismodtager med, at hun trods fængsling, tortur og forfølgelse i mere end 30 år har kæmpet fredeligt for Vestsaharas selvstændighed med at nævne, at prismodtagerne fører en visionær kamp, der inspirerer millioner af mennesker til at kæmpe for grundlæggende rettigheder.

Om Haidar siger de, at hendes pondus og medmenneskelighed har gjort hende til en respekteret leder blandt sahrawierne.

Med prisen følger en million svenske kroner til hver af de fire modtagere og løftet om, at organisationen også i fremtiden vil støtte deres arbejde.  

Aminatou Haidar har sagt, at hun er vældig beæret over at blive tildelt den berømte pris, der også indebærer, at organisationen bag prisen anerkender at hendes ikkevoldelige kamp og også er en støtte til sahrawiernes kamp for selvstændighed.

Aminatou Haidar har modtage meget anerkendelse og mange priser for sit arbejde og var i 2010 nomineret til Sakharov-prisen.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev