Dobbeltspil:

ANC pudser politiet på strejkende minearbejdere

Udviklingen viser at ANC spiller et dobbeltspil i Swaziland, siger sekretariatsleder Morten Nielsen.
03. december 2014

I kategori

I kategori:

”ANC’s investeringsfond, Chancellor House Holdings, sendte en hær af kampklædte politifolk mod de 270 strejkende arbejdere på Maloma-kulminen i Swaziland”, skriver generalsekretæren for fagforeningen ATUSWA, Wonder Mkhonza i en pressemeddelelse.

Den lovlige strejke startede i sidste uge, efter at minearbejderne havde krævet en lønstigning på mellem 200 og 250 kroner om måneden.

Maloma-minen er ejet af det ANC-ejede investeringsselskab, Chancellor House (der ejer 75% af minen), og en fond der er kontrolleret af Swazilands enevældige kong Mswati III. Både ANC og Mswati har derfor en økonomisk interesse i ikke at imødekomme de strejkendes krav.

Ifølge Morten Nielsen, der er sekretariatsleder i Afrika Kontakt, der arbejder i Sydafrika og Swaziland, har man i lang tid været klar over, at ANC spiller et dobbeltspil i forhold til nabolandet Swaziland.

”På den ene side udtrykker ANC støtte til demokratibevægelsen i Swaziland, uden at foretage sig noget. På den anden side har deres investeringsfirma Chancellor House travlt med at investere i en række virksomheder inden for minesektoren i Swaziland i tæt samarbejde med kongens investeringsselskab”, pointerer han.

Chancellor House skriver ellers på deres hjemmeside, at de arbejder for at sikre ”menneskelig værdighed” og give befolkningerne i de områder de arbejder i ”mulighed for at forbedre deres livsvilkår”. Hvordan Chancellor House eller ANC mener dette flugter med politiets opløsning af en lovlig strejke, ved vi ikke, da ingen af parterne har ønsket at kommentere sagen.

Morten Nielsen mener da heller ikke, at befolkningen kan forvente megen hjælp fra den ANC-ledede sydafrikanske regering i fremtiden.

”Denne strejke er endnu et bevis på, at det i sidste ende bliver Swazierne selv, der skal kæmpe for deres frihed. ANC har haft regeringsmagten i 20 år, og har på intet tidspunkt handlet på deres løfter om solidaritet, men derimod styrket samarbejdet med kongen i Swaziland”.

En enevældig konge, hvis politi er kendt for at bruge voldelige midler imod lovligt strejkende og demonstranter, og bruge over 8 procent af landets budget på militæret og millioner på prestigeprojekter og luksus, imens en tredjedel af Swazilands befolkning sulter.

Peter Kenworthy er journalist, Cand.scient.soc. i Internationale Udviklingsstudier og aktiv i Afrika Kontakt. 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev