Vestsahara

EU laver aftale, der omfatter verdens fjerde mest undertrykte områder

En ny rapport fra den globale menneskerettighedsorganisation Freedom House viser, at Vestsahara er et af de mest undertrykte områder i verden - kun overgået af lande som Syren, Yemen, Sydsudan og Tibet.
08. februar 2019

I kategori

I kategori:

Europa-Parlamentet formodes at stemme om en ny fiskeriaftale med Marokko, der indbefatter det besatte Vestsahara. Freedom House kategoriserer i den nyligt offentliggjorte Freedom in the World Report, territoriet som det fjerde mest menneskerettighedsundertrykkende sted på planeten.
Med en samlet score på kun 4 point ud af 100, er Vestsahara helt i top, når det kommer til undertrykkelse. Derfor vurderer Freedom House Vestsahara i sin 2019 årlige frihedsrangering, Vestsahara som "ikke frit".

Til sammenligning har Gaza i Palæstina en samlet score på 11, mens det russisk-kontrollerede Krim scorer 8. Danmark får en score på 97.

Vestsaharas territorium under marokkansk besættelse placerer sig således i en ekstrem yderlighed i den "ikke fri"-del af spektret sammen med Syrien, Eritrea og Nordkorea.

Freedom House' rapport kommer på et kritisk tidspunkt, da Europa-Parlamentet forventes at stemme den 13. februar 2019 om en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko - en aftale, der eksplicit vil blive anvendt i det besatte Vestsahara. EU's tal viser, at mere end 91% af alle fisk, der skal inddrages i den nye aftale vil blive fanget ud for det af Marokko besatte Vestsahara.

Som argument for at inddrage den sidste koloni i Afrika i bilaterale aftaler med Marokko, har Europa-Kommissionen anført, at menneskerettighedssituationen i Vestsahara er sammenlignelig med situationen i Marokko. Freedom House modsiger denne påstand fuldstændigt klart. Marokko har en score på 39 og er kategoriseret som "delvist fri", hvilket på ingen måde kan siges at være lige så alvorligt, som situationen er i Vestsahara.

"I de seneste dage har vi set, at EU, over for Venezuela, aktivt vil bruge de strengeste sanktioner og udenrigspolitiske værktøjer med henvisning til menneskerettighedssituationen. Venezuela har en score 19. Også Hviderusland (19), Rusland (20) og Iran (18) har en væsentligt bedre placering end Vestsahara. Selvom EU gør menneskerettighederne til et prioriteret spørgsmål i forbindelse med disse lande, er der tale om dobbeltstandarter og hykleri, der bliver uudholdeligt og fuldstændig uforsvarligt ", siger Morten Nielsen fra Afrika Kontakt.

Tidligere i dag udsendte 98 civilsamfundsgrupper fra Vestsahara en appel til Europa-Parlamentet om at afvise den foreslåede fiskeriaftale. "Vores folk forbliver stort set udelukket fra fiskerisektoren, som drives og bemandes af marokkanske bosættere, og derfor vil fiskeriaftalen kun styrke vores udelukkelse, samtidig med at den eksterne, ulovlige kontrol over udnyttelsen af  ​​vores fiskeressourcer udvides", skrev civilsamfundsgrupperne .

"Freedom ind the World"-rapporterne har siden 1972 givet en årlig sammenlignende vurdering af de politiske rettigheder og borgerlige frihedsrettigheder i verden. De samlede scoringer er baseret på detaljerede vurderinger af hvert land og territorium på en 40-pointsskala for politiske rettigheder og en 60-pointsskala for borgerlige frihedsrettigheder. Freedom House opfattes som en hovedsageligt borgerlig organisation og har en række prominente tidligere statsledere og ministrere i sin bestyrelse.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev