Afrikanske Union

Fosfat-diplomati

Marokko har brugt fosfat som et pressionsmiddel overfor de øvrige afrikanske lande for at få deres støtte til deres medlemskab af den Afrikanske Union.
28. marts 2017

Western Sahara Ressource Watch skriver, at en af forklaringerne på, at Marokko – som det sidste land i Afrika – blev medlem af African Union, kan være, at landet har brugt fosfat som et pressionsmiddel overfor de øvrige afrikanske lande.

Fosfaten, som findes i den besatte del af Vestsahara, gør Marokko til en af verdens største leverandører af råstof til fosfatbaseret kunstgødning til landbruget. Landet producerede 12 millioner tons i 2017. OCP, det statslige marokkanske fosfatselskab, etablerede i 2014 datterselskabet OCP Afrika og straks derefter underafdelinger i 14 afrikanske lande, der især støtter Polisario.

Der er et stort potentiale – og behov for – udvikling af landbruget i mange afrikanske lande. Med støtte fra Den Afrikanske Udviklingsbank har OCP blandt andet planer om at bygge en stor gødningsfabrik for 15 mia. kroner i Etiopien. Også i Nigeria er der planer om at bygge en gødningsfabrik, men WSRW skriver, at det ikke er bekræftet, at råvaren er fosfat fra Vestsahara. Også Marokkos forhold til både Rusland og Indien er blevet forbedret samtidig med, der er blevet indgået aftaler om salg af fosfat. Til gengæld er Venezuela fortsat en støtte for Polisario – både økonomisk og i FN, selv om landet også køber store mængder fosfat fra Marokko.

FAO, Verdensfødevareorganisationen, peger på, at der er brug for en udvikling af landbruget i Afrika, men fremhæver, at kompostering og naturlig gødning er en bedre vej til højere udbytter i landbruget end kemiske, fosfatbaserede gødningsmidler.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev