Ny opkøber af konfliktfosfat

Indiske Coromandel er nu det nyligste selskab involveret i Vestsaharas besættelse

Antallet af opkøber af konfliktfosfat er faldet drastisk. Men nye kommer også til.
28. januar 2019

I kategori

I kategori:

Coromandel Fertilizer Ltd har for første gang opkøbt fosfat udvundet i Vestsahara, som blev fragtet til den Indiske havn Visakhapatnam, eftermiddag den 16. januar. Det oplyser Western Sahara Ressource Watch (WSRW).

Fosfatudvindingen i det af Marokko besatte Vestsahara, har længe spillet en central rolle i konflikten imellem de to nabolande, da indtægterne fra fosfatsalget har motiveret det Marokkanske kongedømme til at fortsætte sin besættelse. Dette er dog ved at ændre sig. I 2011 importerede 13 lande fosfat fra de besatte områder, hvor tallet i dag er reduceret til 3 lande. Dette er bl.a. fordi information om de menneskeretslige og etiske konsekvenser af salget er blevet belyst løbende i perioden. Salget sker nemlig uden Vestsaharas oprindelige befolkning – saharawiernes - samtykke og kommer heller ikke disse til gode, hvad end de lever i de besatte områder eller i flygtningelejre i den Algeriske ørken. I de seneste par år har virksomheder som henter fosfat ud af Vestsahara også selv mærket de retslige konsekvenser: i 2017 tilbageholdte de sydafrikanske myndigheder et skib, lastet med 55.000 tons fosfat på vej til New Zealand, fordi handlen netop bryder FN’s folkeret hvis den sker uden saharawiernes samtykke.

Udover Marokko, er New Zealand og Indien de eneste tilbageværende lande, som importerer fosfat fra Vestsahara. Coromandel tilslutter sig således en liste af færre og færre selskaber, som er involveret i konfliktfosfat. Selskabet er ifølge dem selv den andenstørste fosfat-aktør på det indiske marked. WSRW estimerer at Coromandel kun opkøbte en mindre andel fosfat, omkring 10.000 tons, mens Paradip - et selskab som længe har opkøbt fosfat fra Afrikas sidste koloni - modtog størstedelen af lasten.