Dødsfald i Swaziland

Kammerat Nelly er gået bort

Med sine kun 33 år var Nelly en elsket og karismatisk leder i sit lokalsamfund Lavumisa, hvor hun gang på gang udfordrede de lokale autoriteters korrupte og illegitime beslutninger.
11. juli 2017

I kategori

I kategori:

Det var et kæmpe chok for alle os i Afrika Kontakts Swazilandgruppe, da vi den 5. Juli 2017 modtog den sørgelige nyhed om Nelisiwe Mambas død. Nelisiwe, bedre kendt som kammerat Nelly, var et elsket medlem af demokratibevægelsen i Swaziland. Hun var fuld af energi, frygtløs og altid i forreste række i kampen for et bedre Swaziland. Hun vil blive husket som inkarnationen af sand aktivisme til stor inspiration for alle os, der var så heldige at møde hende.

Nelly døde onsdag den 5. juli kl. 7 om morgenen af voldsom anæmi og hospitalets mangel på blod. Hun blev fredag nat indlagt på Nazarene Hospital i Manzini, efter at være blevet bragt dertil af en medarbejder fra Afrika Kontakts partnerorganisation Swaziland United Democratic Front (SUDF). Forventningerne til at hun ville komme sig var dog store, og ingen havde forventet det tragiske udfald. Hendes pludselige død kom derfor som et stort chok for hendes familie og venner i Swaziland. Også her i Danmark var det en stor overraskelse, eftersom en gruppe aktivister fra Afrika Kontakt lige er kommet hjem fra Swaziland, hvor vi en uge i træk, i samarbejde med Nelly, har diskuteret fremtidige strategier for kampen for demokrati i Swaziland. Vi så hende sidst lørdag den 24. juni, hvor hun med stor overbevisning ledte en debat om demokrati og selvbestemmelse på bedste aktivistmanér under et træ i det sydlige Swaziland.

Med sine kun 33 år var Nelly en elsket og karismatisk leder i sit lokalsamfund Lavumisa, hvor hun gang på gang udfordrede de lokale autoriteters korrupte og illegitime beslutninger. Hun var ikke blot en vigtig brik i det lokale miljø, men også en uundværlig aktivist i SUDF. Her smittede hun alle med sin kompromisløshed, evne til at organisere og sin utrættelighed. Hun kunne, som hun selv sagde, Toyi-toyi i 5 timer i træk, hvilket hun gjorde i forreste række under SUDF's banner. Hun vil blive husket som en elsket ven og aktivist af demokratibevægelsen i Swaziland og alle os der støtter den.

Nelly bliver begravet den 15.juli 2017 ved sit barndomshjem i Lavumisa.


Tak til alle AK’ere som har støttet Nellys familie med begravelsen. Vi har sendt omkring 2000 kr. af sted.