Vestsahara

Marokkansk kolonimagt tilbageholder demonstranter

Kolonimagten stoppede fredelig demonstration med vold i det besatte Vestsahara
29. april 2019

I kategori

I kategori:

Torsdag brugte marokkanske sikkerhedsstyrker vold mod en fredelig demonstration i Vestsaharas hovedstad El Aaiun. Det skriver Sahara Press Service.

Gader blev lukket af og flere aktivister blev arresteret og tilbageholdt, heriblandt Abidine Bounaaj og Sultana Khaya.

Sultana Khaya har prøvet at blive tilbageholdt mange gange før. Blandt andet på FN’s Internationale Fredsdag, den 21. september 2017, hvor hun fik tæv af den marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara.

Hun blev dengang slået og sparket i hovedet og over hele kroppen af politiet, da hun sammen med andre menneskerettighedsaktivister deltog i en demonstration for at markere FN’s årlige fredsdag, samt protestere imod den marokkanske besættelsesmagt i Boujdour i Vestsahara.

Den norske studerendes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, dokumenterede i en rapport fra 2015 over 250 menneskerettighedsbrud i det besatte Vestsahara inden for et år, herunder drab, tæv, og voldtægt, samt omfattende uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af landets oprindelige befolkning, saharawierne.

Marokko kritiseres fortløbende for at tæve og torturere fredelige demonstranter og andre brud på menneskerettighederne i Amnesty Internationals rapporter, ikke mindst i Vestsahara, og Vestsahara scorer dårligere end Saudi Arabien på Freedom Houses ”frihed i verden”-skala.

(Billedet er fra Sultana Khayas tilbageholdelse i 2017).