Ny sejr

Olieselskaberne Kosmos og Cairn har trukket sig ud af Vestsahara

Den amerikanske virksomhed Kosmos Energy og engelske Cairn Energy PLC stopper deres engagement med at undersøge oliepotentialet i det besatte Vestsahara.
07. februar 2018

I kategori

I kategori:
Da Kosmos begyndte at bore i det besatte Vestsahara

Den 19. december 2014 begyndte det amerikanske olieselskab Kosmos Energy at bore for olie i det besatte Vestsahara efter at have indgået en ulovlig aftale med besættelsesmagten, Marokko. "Virksomheden smider benzin på ilden", udtalte Afrika Kontakt dengang.
 

Stort internationalt pres har virket. Sidste år trak franske TOTAL sig ligeledes fra olieefterforskning i området ud for Vestsahara.

Tilbagetrækningen blev annonceret på hjemmesiden tilhørende det marokkanske nationale olieselskab, ONHYM i går, den 6. februar 2018. Der er ingen henvisninger til meddelelsen på de to selskabers hjemmesider. Virksomhederne havde licens til Boujdour Maritime-kvarteret.

Meddelelsen kom kun få uger efter at det blev meddelt at mine- og olie giganten, Glencore har stoppet operationerne offshore i samme område. Nu er kun to mindre olieselskaber er nu engageret på marokkanske kontrakter i Vestsahara: San Leon Enegy (UK/Irland) og Teredo Oil (Jersey).

Western Sahara Resource Watch har været i kontakt med Kosmos Energy i de sidste årti. Flere internationale har blacklist Kosmos og Cairn pga. sine porteføljer i Vestsahara, da de er i strid de etiske standarder disse investere har. Blandt dem var en af ​​Kosmos største aktionærer, Norges statsfond der træk sig i 2016.

Det norske etiske virksomheds råd udtalte i 2013  "Rådet anbefaler udelukkelse (af Cairn og Kosmos) ... på grund af en uacceptabel risiko for, at virksomhederne bidrager til alvorlige krænkelser af grundlæggende etiske normer gennem deres kulbrinteundersøgelse offshore Vestsahara".

Og forsatte i deres udtalelse om de to selskaber "Rådet er af den opfattelse, at der ikke kan sondres mellem efterforsknings- og udnyttelsesaktiviteter i denne sammenhæng," og tilføjede, at det "ikke er blevet overbevist om, at operationerne foregår i overensstemmelse med lokal befolkningens ønsker og det vil være i deres interesse".

De involverede private udforskningsvirksomheder begyndte i 2001, da ONHYM (senere kaldet ONAREP) underskrev en aftale med Kerr-McGee. På grundlag af denne kontrakt anmodede FNs Sikkerhedsråd sin juridiske rådgiver om en juridisk vurdering. Rådgiveren svarede i januar 2002, at enhver olie-efterforskning i Vestsahara ville være ulovlig, hvis den var i strid med ønsket fra befolkningen i territoriet.

Siden da har Kosmos gennemført flere runder af seismiske undersøgelser - senest i 2017. Kosmos og Cairn gjorde gennemførte deres første boringer offshore Vestsahara i 2014 til 2015. Boringen gav ikke de resultater, de håbede.

De to virksomheder har i hele perioden påstået, at olieudforskning er lovlig, da det er til fordel for befolkningen i Vestsahara. Kosmos oprettede en hel hjemmeside www.westernsaharaoil.com for at forklare baggrunden for denne påstand. Propagandasiden misbruger konklusionen af ​​FN's juridiske udtalelse fra 2002, som fastslog, at for ​​sådanne operationer skal være lovlige skal de være i overensstemmelse med "områdets befolkningers ønsker og interesser". Kosmos undlader med andre ord at tage hensyn til Saharawis ønsker og erstatter befolkningen i området med besættelsesmagtens repræsentanter.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev