FNs Generalsekretær António Guterras

Opmuntret og bekymret

FNs Generalsekretær António Guterras opfordrer i sin årlige rapport til Sikkerhedsrådet endnu en gang til direkte forhandlinger om en løsning på konflikten – og han nævner tortur og menneskerettighedskrænkelser i den besatte del af Vestsahara
09. april 2018

I kategori

I kategori:

I sin seneste rapport til FNs sikkerhedsråd offentliggjort den 29. marts skriver generalsekretær António Guterras, at han både er opmuntret og bekymret. Han er opmuntret over de skridt hans personlige udsending, den tidligere tyske præsident Horst  Köhler  har foretaget for at få genoptaget de strandede politiske forhandlinger mellem Polisario og Marokko, men han er bekymret af en lang række andre grunde – blandt andet den fornyede spænding i området Guerguerat i det sydlige Vestsahara, hvor striden om et marokkansk forsøg på at anlægge en vej fik Polisario til at sende soldater til området. I april sidste år trak Polisario sig – på FNs opfordring – væk fra området, og FN foreslog, at en FN-ekspertmission sendes til stedet for at undersøge situationen. Det sagde Polisario straks ja til, mens Marokko hidtil har sagt nej.

Guterres frygter, at spændingen i forbindelse med Guerguerat kan medføre, at våbenhvilen ophører. Kort før offentliggørelsen af den årlige rapport til Sikkerhedsrådet, beskyldte Marokko Polisario for brud på våbenhvilen ved at være til stede i området og for at have sendt soldater til byen Mahbes i det besatte område.

MINURSO har dog ikke observeret disse brud på våbenhvilen og i et brev til Sikkerhedsrådet har Polisario den 2.april fastholdt, at man ikke har foretaget de påståede brud på våbenhvilen.

Guterres opfordrer begge parter til at være ekstremt forsigtige og holde deres tropper væk fra Guerguerat-området.

En anden bekymring drejer sig om MINURSOS ubevæbnede observatører i den store, tomme ørken øst for den mur, Marokko har bygget på langs af landet. I dette område er observatørerne sårbare overfor kriminelle eller terrorgruppers angreb eller kidnapninger, og han foreslår yderligere ressourcer til blandt andet en ekstra helikopter til observatørerne.

Forhandlinger

Det er endnu ikke lykkedes Horst Köhler, generalsekretærens særlige udsending, at få Marokko og Polisario til at genoptage direkte forhandlinger, men i oktober foretog han en rundrejse til Rabat, til Polisarios hovedkvarter i Rabouni og til nabolandenes hovedstæder. I Rabat mødtes han med kong Muhamed VI og premierministeren og udenrigsministeren og i Rabouni med Polisarios generalsekretær Ibrahim Ghali og Polisarios ledelse.

I rapporten skriver han også, at han i flygtningelejren Awsard observerede dybtliggende frustrationer blandt de unge over, at der ikke er udsigt til en løsning på konflikten. 

I januar i år har en teknisk mission fra UNHCR, FNs flygtningehøjkommissariat, besøgt flygtningelejrene og blandt andet konstateret, at hver beboer har mindre vand til rådighed end det, der regnes som minimumstandard og at mange mennesker er underernæret. 40.500 skolebørn får dagligt et måltid mad i skolen.

Tortur i fængslerne

Rapporten nævner også, at FNs anti-torturkomite har opfordret Marokko til at opbygge et internt system, der kan forhindre tortur og overgreb i fængslerne, men det er endnu ikke sket. Komiteen hørte om brug af tortur i fængslerne og overrakte efter sit besøg en fortrolig rapport til Marokkos regering.

Rapporten nævner også de 23 personer, der er idømt langvarige fængselsstraffe i forbindelse med Gdim Izik protesterne, og nævner Polisarios ønske om at FN kræver dem løsladt, og utallige henvendelser fra advokater og menneskerettighedsforkæmpere, der nævner, at der ikke er tale om retfærdige retssager.

Rapporten nævner, at det er svært at få uafhængig information om situationen vest for muren (den besatte del af landet), men at der rutinemæssigt sker tilfældige anholdelser, uretfærdige retssager og fængslinger på opdigtede anklager, når saharawier protesterer mod forholdene og besættelsen - og når udenlandske observatører, ngo’er og andre nægtes afgang.

Rapporten nævner også, at de få menneskerettighedsgrupper, der findes i flygtningelejrene kan fungere uden problemer.

Generalsekretæren udtrykker en alvorlig bekymring over den tiltagende frustration i flygtningelejrene over, at konflikten efter 42 år stadig ikke er løst – og at de tillidsskabende foranstaltninger, der gav familier i det besatte land og flygtningelejrene mulighed for, med FNs hjælp, at besøge hinanden fortsat er suspenderet.

Det forventes, at Sikkerhedsrådet vil behandle rapporten og forlænge MINURSOs mandat på et møde den 25.april.   


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev