Investeringer i et besat land

PenSam dropper investeringer i Vestsahara

PenSam dropper investeringer i selskaber illegalt til stede i det besatte Vestsahara. Dermed viser de vejen for en aktiv investeringspolitik i Vestsahara. Siemens’ nylige aktiviteter i Vestsahara skaber dog nye udfordringer for danske investeringer.
09. november 2016
Banker og pensionskasser, som investerer i Glencore

Danske Bank

Nordea

Nykredit

Ringkjøbing Landbobank

Sparekassen Kronjylland

 

Danica Pension

Nordea Liv og Pension

Sampension KP A/S

AP Pension

Skandia

Lærernes Pension

Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Lægernes Pensionskasse

Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse

ISP Pension

PKA+Pension A/S

 

Da Afrika Kontakt i marts udgav en rapport, der synliggjorde danske investeringer på kant med folkeretten i det besatte Vestsahara, var PenSam nævnt grundet deres involvering i to selskaber. Det ene selskab, Incitec Pivot, en australsk gødningsproducent, som i strid med international ret har importeret fosfat fra det besatte Vestsahara, var i april ikke længere en del af PenSam’s investeringsunivers. På dette tidspunkt investerede PenSam dog stadig i det andet selskab, Glencore.

Glencore er et berygtet schweizisk energiselskab, som har været beskyldt for alt fra skattely til lækage af kemikalier og børnearbejde. Selskabet er en central aktør i Marokkos olieeftersøgning i Vestsahara og opererer dermed imod folkeretten. Trods dette investerer hele 16 danske banker og pensionskasser i Glencore - nu dog med undtagelse af PenSam. PenSam har forsøgt at etablere dialog med energiselskabet uden held, hvilket har medført, at pensionskassen nu har solgt sin andel i Glencore og at selskabet figurerer på deres udelukkelsesliste. PenSam har altså aktivt søgt ikke at investere i Marokkos ulovlige besættelse og at leve op til deres egen politik for ansvarlig investeringer, hvilket ikke kan tages for givet blandt danske pengeinstitutter.   

 

Siemens sætter strøm til besættelsen

PenSam’s arbejde er dog ikke fuldført endnu. D. 2. november offentliggjorde Western Sahara Resource Watch og Afrika Kontakt i rapporten ’Strøm til besættelsen’, at danske vindmøller kommer til at spille en central rolle i førnævnte fosfatimport. En stigende del af de energiprojekter, som Marokko søger at markedsføre ved blandt andet COP22 i Marrakesh, er placeret i det besatte Vestsahara og ikke i Marokko:

”95 procent af den kontroversielle og lukrative udplyndring af ikke-vedvarende mineraler i Vestsahara kommer fra 22 vindmøller, som Siemens byggede for nyligt”.

Derved er Siemens en ny central aktør i de illegale kommercielle aktiviteter i det besatte Vestsahara. Udover at Siemens opretholder omkring 4000 danske arbejdspladser, er det et selskab, der hyppigt bliver investeret i af danske banker og pensionskasser. Der er således et behov for, at danske pengeinstitutter konfronterer Siemens med deres illegale aktiviteter i Vestsahara. 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev