Presset virker:

TTIP-afstemning i EU-Parlamentet aflyst

Den 10. juni skulle EU-Parlamentet have været til afstemning om en udtalelse om TTIP. Men i sidste sekund blev afstemningen udsat, på grund af intern splittelse hos fortalerne. Udsættelsen tydeliggør, hvor kontroversiel TTIP er, og at modstanden virker.
15. juni 2015

I kategori

I kategori:

Onsdag d. 10. skulle have været dagen for en længe ventet afstemning om TTIP i EU-Parlamentet. Afstemningen var ikke bindende, men den hidtil vigtigste, da Parlamentet med denne skulle give deres mening til kende overfor EU-Kommissionen, der repræsenterer EU i TTIP-forhandlingerne med USA.

Når EU-Kommissionen har forhandlet en aftale på plads med USA, kan EU-Parlamentet kun sige ja eller nej til aftalen. Der kan ikke stilles ændringsforslag. Udtalelsen er derfor parlamentets mulighed for at komme med sit input til en aftale. Men tirsdag aften blev afstemningen på ekstraordinær vis aflyst i sidste sekund af EU-Parlamentets formand, socialdemokraten Martin Schultz.

Pressede TTIP-fortalere

Den officielle forklaring på aflysningen af afstemningen er, at der er for mange ændringsforslag til aftalen, men den forklaring er rent og skær røgslør. 

"Fortalerne for TTIP frygter, at de har mistet kontrollen med situationen, og de vil ikke risikere at blive nedstemt i den afgørende afstemning," udtaler Mads Barbesgaard, politisk formand i Afrika Kontakt. "Den socialdemokratiske gruppe er i øjeblikket præget af stor intern splittelse over TTIP, og dette ville blive meget synliggjort i en afstemning."

Parlamentarikernes splittelse omkring TTIP skyldes især den såkaldte ISDS-mekanisme i aftalen. Denne mekanisme er stærkt omdiskuteret, da den vil gøre det muligt for multinationale selskaber at sagsøge lande, hvis de indfører regler, der vil mindske virksomhedernes forventede profit.

”Aflysningen af afstemningen tydeliggør mest af alt, hvor kontroversiel TTIP reelt er, og hvor meget ISDS-mekanismen kritiseres blandt selv TTIP-fortalere," forklarer Mads Barbesgaard. 

"Med aflysningen er det blevet tydeligt at flere og flere medlemmer af EU-Parlamentet får øjenene op for TTIPs angreb på demokratiet, og fortalernes usikkerhed er en sejr for alle os, der kæmper imod handelsaftalen.”

Udskydelsen af afstemningen sker kun få dage efter, at det europæiske borgerinitiativ StopTTIP har samlet over to millioner underskrifter fra TTIP-modstandere, og dermed er blevet det største europæiske borgerinitiativ nogensinde. Kritikken af TTIP bliver dermed stadigt mere højlydt.

En eventuel ny afstemning TTIP-udtalelsen er indtil videre udsat på ubestemt tid, men kan allerede finde sted i juli måned. I mellemtiden vil den europæiske bevægelse mod TTIP forsøge at samle et flertal, der kan afgøre afstemningen.

 


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev