Aflys begravelsen

TTIP på vej til overfladen

”De seneste meldinger fra USA peger klart på, at TTIP bliver genoplivet. Det er kun taktisk betonet nøl på den europæiske side, som hindrer genoptagelse af forhandlingerne. CETA skal sikres først.” Sådan skriver Kenneth Haar, Corporate Europe Observatory
07. juni 2017

I kategori

I kategori:

Af Kenneth Haar, Researcher fra Corporate Europe Observatory.
 
Trump sagde det ikke selv, en skov af europæiske politikere og kommentatorer sagde det for ham, at han havde lagt TTIP i graven. De vurderede ved den nye præsidents tiltræden, at i lyset af hans kontante udfald mod aftaler, der ikke giver USA tilstrækkelige gevinster, og af hans flirt med høje toldsatser til at forsvare amerikanske arbejdspladser, at TTIP nu var et dødt papir. Den analyse ser noget kluntet ud i dag, hvor parterne igen nærmer sig hinanden, og den byggede da også på nogle forkerte antagelser. Hvorfor skulle en præsident, som i den grad identificerer sig med store amerikanske virksomheder, stille sig på tværs af en af de aftaler, giganterne er mest ivrige efter at få i hus?

Den øverst ansvarlige for Trumps handelspolitik, handelsminister Wilbur Ross, har nu sagt det tydeligt ved flere lejligheder, senest den 30. maj, at EU er det logiske mål for den næste store handelsaftale, og at USA er åben for at genoptage forhandlingerne om TTIP.

I øjeblikket ser det faktisk ud til, at det er EU’s handelskommissær Malmström og hendes stab, som nøler og ikke ved, hvad de skal stille op med situationen, og det giver god mening. For EU-kommissionen handler den næste tid om at få slået søm i CETA-aftalen for at vise handlekraft og genvinde det store terræn, som er tabt i lyset af slagkraftige folkelige kampagner i det meste af EU mod handelsaftaler med demokratisk underskud og social og miljømæssig slagside. Der er mange forhindringer endnu, hvor det endnu er svært at sige, hvor de politiske styrkeforhold ender i lande som Østrig, Tyskland, Belgien og Holland. I den situation vil det være et dårligt signal at tage den upopulære Trump i hånden, og bedyre at EU og USA vil det samme. At tage tråden op ved TTIP-forhandlingerne kunne måske ligefrem gå hen og blive den PR-mæssige brøler, der vælter CETA-projektet.

Så der vil være stille en tid endnu. Men forløbet bekræfter, hvad der egentlig lå lige for da Trump trådte til, nemlig at den nye præsident ikke ville stille sig på tværs af den aftale, som de store spillere i det amerikanske erhvervsliv så inderligt ønsker sig. Derfor står de europæiske handelskampagner endnu over for en mægtig udfordring efter CETA. Det bliver et stort brød at slå op, men i betragtning af, hvor langt de er nået med en meget mindre og mindre farlig aftale som CETA, er det ikke umuligt at begrave TTIP igen – denne gang for alvor.


Nyhedsbrev
Tilmeld dig og modtag Afrika Kontakts nyhedsbrev